Aktualności
Tydzień nr 4: Tydzień Żywności
Podczas Tygodnia Żywności przyjrzymy się żywności i żywieniu, przyjmując bardzo różną optykę. Musimy pamiętać, że spożywanie posiłków to nie tylko absolutnie podstawowa potrzeba biologiczna, ale również kwestia wysokiej jakości życia. Na tę jakość w sposób istotny wpływają wymiary żywności:
- wymiar środowiskowy – obejmujący wszystkie etapy łańcucha „od pola do stołu” z uwzględnieniem m.in. kwestii ekologicznych, zrównoważonego rozwoju, dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności, dobrych praktyk produkcji żywności, itd.;
- wymiar społeczny – relacje społeczne toczą się przy stole i przy jedzeniu.
- wymiar polityki żywnościowej/żywieniowej – kształtowanie środowiska żywnościowego leży w gestii decydentów i podejmowanych decyzji (np. podatek cukrowy, regulacje dotyczące zamówień publicznych żywności);
- wymiar ekonomiczny – dostępność żywności oraz tzw. „pustynie żywnościowe” skorelowane są z warunkami ekonomicznymi;
- wymiar zdrowotny – jesteś tym, co jesz i co pakujesz do swojego brzucha!
Wymiary te są ze sobą powiązane, dlatego ważne jest, aby podejmować świadome decyzje żywieniowe, które uwzględniają te różnorodne aspekty.
Harmonogram tygodnia